Van Hasselt ziet stage in Hongarije in rook opgaan

OOST-SOUBURG - Van Hasselt vertrok afgelopen week met zijn vader Fred richting Hongarije in de verwachting dat hij mee kon trainen en twee proefwedstrijden kon spelen met de eerste selectie. De problemen ontstonden toen Gyori ETO FC een verklaring eiste, waarin Van Hasselts huidige club VC Vlissingen toestemming gaf voor de stage. Die verklaring moest komen van de stichting Ondersteuning Topsport Zeeland (OTZ), waar de verdediger onder contract staat.

Stap hogerop

OTZ gaf vrijdag na telefonisch overleg met directeur Tibor Klement van Gyori ETO FC toestemming voor de stage. “Wij willen Tim niets in de weg staan, want dit is een stap hogerop voor hem” , zegt Rob Vergouwen van OTZ. Vrijdagmiddag bevestigde Vergouwen namens OTZ de afspraak via een email naar Henriett Kovari van de Hongaarse club.

Contract afkopen

Volgens Vergouwen had OTZ met Gyori ETO FC afgesproken dat de club na afloop van de stage zou laten weten of ze Van Hasselt willen aantrekken. “Tim staat bij OTZ onder contract. Als Gyori ETO FC hem wil overnemen, dan kan dat. De club mag dan zijn contract bij OTZ afkopen”, aldus Vergouwen. "Tim is basisspeler. Als hij vertrekt kunnen we in Nederland geen vervanger meer aantrekken, want de overschrijvingsperiode is gesloten. Als we een speler uit het buitenland aantrekken, zijn daar kosten aan verbonden."

Einde stage

Volgens Vergouwen liet Gyori ETO FC daarna weten toch af te zien van de stage van Van Hasselt. "Ik weet zeker dat de Hongaarse club niet wist dat Tim bij ons onder contract staat en dat ze dus een afkoopsom moeten betalen als ze hem willen aantrekken."

Verklaring te laat

Fred van Hasselt schuift de schuld in de schoenen van OTZ. “Die verklaring is natuurlijk veel te laat binnengekomen bij Gyori ETO FC. OTZ heeft er bijna een week de tijd voor gehad. De enige die hier de dupe van is, is Tim.” OTZ zegt dat er pas woensdag voor het eerst contact was met de club. “Eerst via een brief waar fouten in stonden. Daarna is er pas vrijdag weer contact geweest”, aldus Vergouwen.

Krankzinnig bedrag

Volgens Van Hasselt heeft OTZ als afkoopsom een bedrag van vijftigduizend euro vastgesteld. “Dat is natuurlijk een krankzinnig bedrag.” Van Hasselt senior zegt dat Gyori ETO FC wel op de hoogte was van het feit dat Tim van Hasselt onder contract staat bij OTZ. “Wij hebben een kopie van zijn contract naar de club gestuurd.” Volgens Vergouwen was de club niet in het bezit van het contract. “Mevrouw Kovari heeft dat bevestigd.”

Dinsdag terug

Zelf wil Tim van Hasselt niet reageren en verwijst naar zijn vader. “Tim keert nu onverrichter zake naar huis. Dinsdag komen we terug”, aldus Fred van Hasselt.

Esad Osmanovski Memorial Cup

Gyori ETO FC eindigde vorig seizoen op de derde plaats in de competitie in Hongarije. Een beloftenelftal van de Hongaarse club deed in mei mee in Breskens aan de Esad Osmanovski Memorial Cup. Van Hasselt speelde op dat toernooi mee bij Jong Zeeland en wekte zodoende de belangstelling van de club.