Weisglas: politiek zal Koningin missen

OOST-SOUBURG -
De Tweede Kamer besloot eerder dit jaar een oude motie uit te voeren waardoor de Koningin geen rol meer speelt tijdens de informatie en formatie van het kabinet. De politiek wil op die manier het proces rond de vorming van een nieuw kabinet transparanter maken.

Vertragend

Onzin, volgens Weisglas, die een tweede huis heeft op Walcheren. "De fractievoorzitters zaten vijf minuten na hun gesprek met de koningin al in Nieuwspoort te vertellen wat ze gezegd hadden." Hij denk dat het middel zijn doel voorbij schiet en vooral vertragend werkt. Weisglas hoopt dat Den Haag op zijn schreden zal terugtreden en de rol van de Koningin weer terugbrengt in het formatieproces.

Informateur

Volgens Weisglas duurt het nog ruim een week voordat er een informateur wordt aangewezen. "De huidige Kamerleden kunnen niet beslissen over een informateur, dat moet de nieuwe Kamer doen en die wordt donderdag pas geïnstalleerd. Voordat de informateur aan de slag gaat is het alweer maandag. Bijna twee weken na de verkiezingen."

Onafhankelijk

Hij ziet nu een belangrijke rol weggelegd voor de Kamervoorzitter. Die staat, net als de koningin, onafhankelijk tegenover de partijen.