Roemer wil nieuw verdrag over ontpoldering

MIDDELBURG - De SP wil meer samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische havens. Volgens Roemer moet Zeebrugge beter bereikbaar worden gemaakt voor grote zeeschepen, zodat de Westerschelde niet meer hoeft te worden verdiept.

Buitendijks
Roemer zei bovendien dat hij niets ziet in het onder water zetten van de Hedwigepolder. De SP-leider ziet liever buitendijkse verbetering van de natuur in plaats van ontpoldering van landbouwgrond.

Zeeland Kiest
Roemer was woensdag de eerste lijsttrekker die zich heeft laten bevragen in Zeeland Kiest, het verkiezingsprogramma van de PZC en Omroep Zeeland. Roemer was in Middelburg om campagne te voeren en hij schoof vervolgens aan in het radioprogramma Zeeland Kiest van de PZC en Omroep Zeeland.

Zeeuwse kwesties

Tijdens het gesprek met Ernst Jan Rozendaal (PZC) en Ad Hagesteijn (Omroep Zeeland) gaf Roemer antwoord op vragen die waren ingestuurd door kijkers. Aan de hand van die vragen moest de SP-leider duidelijkheid geven over de standpunten van zijn partij in bepaalde Zeeuwse kwesties.

Zorg
Naast het onder water zetten van de Hedwigepolder, boog Roemer zich ook over de zorg in Zeeland. Dat moet beter en kleinschaliger, vindt hij. Volgens de SP-leider zou de 'menselijke maat' weer moeten worden teruggebracht in de zorg. "Kleinschaligheid hoeft niet duurder te zijn", aldus Roemer.

Kazerne
Een andere vraag ging over de mogelijke vestiging van een marinekazerne in Vlissingen. Daarover liep Roemer echter nog niet het achterste van zijn tong zien. "Het eerlijke antwoord is dat we moeten bezuinigen, dus ik kan niets toezeggen", zegt de fractievoorzitter van de SP daarover.

Softdrugs
Over de wietpas is Roemer wel duidelijk. "De wietpas is één groot onding", zegt hij. Als het aan de SP ligt dan wordt wiet gelegaliseerd, net zoals alcohol en sigaretten. En als het even kan moet het in heel Europa op dezelfde manier gebeuren, vindt Roemer.

Tol
Ook de tol in de Westerscheldetunnel kwam aan bod. Veel Zeeuwen vinden dat de tol te duur is en dat die moet worden afgeschaft. Daar is Roemer het op zich wel mee eens, die tol moet volgens hem zo snel mogelijk worden afgeschaft. Maar hij houdt wel een slag om de arm: voor hij toezeggingen zou doen hierover wil hij eerst onderzoeken welke afspraken al zijn gemaakt.

Het hele radiointerview is te zien op speciale verkiezingspagina's van Omroep Zeeland en de PZC.