Terneuzen ziet af van aankoop veerhaven

TERNEUZEN -
De huidige eigenaar van de haven, Rijkswaterstaat, is niet langer bereid om de haven te onderhouden en wil hem daarom verkopen aan de gemeente Terneuzen. De gemeente heeft wel interesse, maar wil de kosten neerleggen bij de gebruikers van de haven.
'Niet haalbaar'
De gebruikers zijn watersportvereniging Neusen, Jachthaven Terneuzen BV en Multraship. "We hebben gerekend en gerekend en zijn tot de conclusie gekomen dat de exploitatie niet haalbaar is", zegt Piet van Driel, voorzitter van de watersportvereniging.

Investeringen

Er zijn forse investeringen nodig om de haven op te knappen en te onderhouden. Als de exploitanten die kosten doorberekenen naar de ligprijzen, wordt een plaats in Terneuzen veel duurder dan in de rest van de provincie.

Wetgeving

Ook landelijke wetgeving maakt de toekomst van de haven onzeker. Omdat er over de Westerschelde gevaarlijke stoffen vervoerd worden, is er een risicogebied vastgelegd in de wet Basisnet Water. De grens daarvan ligt op de dijk in Terneuzen.

Mogelijkheden

De gemeente onderzoekt nog wat de wet precies betekent voor de mogelijkheden in het gebied, maar het zou kunnen dat mensen vanwege de veiligheidsregels zelfs niet op hun jacht mogen slapen.