'Giftige alg in Oosterschelde kan grote gevolgen hebben'

YERSEKE - Onderzoek heeft bevestigd dat het gaat om een giftige alg uit de familie dinoflagellaten. Wel moet nog worden onderzocht in welke concentraties de alg in de kreek voorkomt.

Zeldzaam
De alg dinoflagellaat komt geregeld voor in Spanje, Ierland en Noorwegen. Het organisme houdt niet zo van onze kust omdat hier te veel golven zijn. Daarom zijn deskundigen erg verbaasd dat de alg hier is aangetroffen.
Schelpdieren
Onder bepaalde omstandigheden kunnen giftige dinoflagellaten zich in grote groepen verzamelen. Vooral schelpdieren als mosselen kunnen die algen binnenkrijgen en dus zelf ook giftig worden. Het gif van de alg zou de zenuwen aantasten.

Tijd
De algen moeten in grote hoeveelheden aanwezig zijn om echt gevaarlijk te worden, vertelt de microbioloog van het NIOZ. En zelfs als de omstandigheden daar goed voor zijn, heeft het toch wat tijd nodig om gevaarlijke concentraties te bereiken, zegt Kromkamp.

Maatregelen
De Veiligheidsregio Zeeland heeft dinsdag aangekondigd extra maatregelen te treffen in de Ouwerkerse Kreek. Zo is het zwemverbod uitgebreid en is het waterschap gestopt met het spuien van kreekwater op de Oosterschelde. Eerder werd alleen afgeraden te zwemmen in het oostelijk deel van de kreek. Met de maatregelen moet worden voorkomen de alg verder verspreidt.

Alarm
Dinsdagmiddag gaven de hulpdiensten al groot alarm af, een zogeheten Grip 3. Dat houdt in een incident waarvan 'de reikwijdte een bedreiging is voor het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente'.