'Gemengde gevoelens over gratis motorexamen'

OOST-SOUBURG -
Het is niet mogelijk om alsnog volgens de oude eisen examen te doen. Daarom heeft Schultz het CBR gevraagd om uit te zoeken of het mogelijk is om ze als tegemoetkoming een gratis examen aan te bieden.

Strenger

Sinds 19 januari gelden nieuwe, strengere regels voor het motorrijbewijs. Daarom was er rond de jaarwisseling een run op de examens voor motorrijbewijzen. Maar door onder meer het slechte weer in januari zijn veel examens uitgevallen.

Uitgevallen

Een van de gedupeerde aspirant-motorrijders is Gilles Kik. Hij moet nu de komende jaren nog voor meerdere examens slagen voor hij op 24-jarige leeftijd een zware motor mag gebruiken.

Wachten

Gilles heeft gemengde gevoelens over het gratis examen. "Aan de ene kant is het fijn dat het examen gratis is en je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Maar andere kant zitten de grote kosten niet in het examen, maar in de rijlessen. En bovendien moet ik nog steeds wachten tot ik 24 ben voor ik op een echte motor kan stappen."

Licht

De lichte motor die hij als beginnend motorrijder mag gaan gebruiken als hij nu zijn motorrijbewijs haalt, dat vindt hij aan de lichte kant. "Dat is meer een soort motor-scooter", vindt Gilles.

Duur

"Maar er zit nu niks anders op dan op die lichte motor te rijden tot ik 24 ben", vult Gilles aan. Hij wil daartoe in februari examen gaan doen. De middencategorie slaat hij over. "Anders wordt het me te duur. Dus ik wacht tot ik 24 ben en dan ga ik in één keer op voor de zware motor. Nog even wachten dus."