Gemeente Kapelle zoekt reanimatie-vrijwilligers

KAPELLE -
Kapelle heeft zich deze week
. Het is de bedoeling dat steeds meer vrijwilligers hulp gaan bieden als zich bij iemand in hun omgeving een hartstilstand voordoet. Ze worden dan via sms gealarmeerd en verzocht naar het slachtoffer te gaan.

Training

De vrijwilligers krijgen speciale training voor het reanimeren en defibrilleren van slachtoffers met een hartstilstand. De vrijwilligers verlenen die acute hulp totdat ambulancepersoneel dit overneemt. Daarbij kunnen ze gebruik maken van Automatische Externe Defibrillators (AED’s).

Hartveilig

Kapelle is niet de eerste Zeeuwse gemeente die zich aansluit bij dit netwerk. In heel Nederland zijn al zo'n 50 gemeenten hartveilig. Reimerswaal was de eerste Zeeuwse gemeente die zich bij Hartveilig wonen aansloot. Daarna volgde Goes en in januari sloten Hulst, Terneuzen en Sluis zich aan.

Buitenlucht

Hartveilig wonen houdt ook de locaties bij van AED's. Veel van de mobiele defibrillatoren hangen in de buitenlucht. Door de strenge vorst van de afgelopen tijd kunnen de batterijen zijn beschadigd.

Vorstschade

Bij de Inspectie voor de Volksgezondheid meldingen zijn binnengekomen dat er doden zijn gevallen door weigerende apparaten. Daarom gaat medisch bedrijf Medisol in Middelburg komende dinsdag zoveel mogelijk defibrillatoren onderzoeken op vorstschade.