Gemeente Goes zoekt oplossing voor 'supermarktoorlog'

GOES - Door de beperkte hoeveelheid vergunning is de competitie tussen de supermarkten hevig. De Jumbo supermarkt in Goes is de vergunning sinds afgelopen weekend kwijt. De winkel verloor zijn zondagvergunning per 1 augustus aan de Dirk van de Broek in Goes-Zuid.

Vergunning

De vergunningen zijn een jaar geldig en gaan in op 1 januari en 1 augustus en de gemeente Goes voert het beleid: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dirk van den Broek was daar in januari juist slachtoffer van. Toen nam de Albert Heijn die vergunning over.

Wethouder Loes Meeuwisse erkent dat dit wellicht niet de meest eerlijke selectiemethode is. "Wellicht gaan we over op een lotingssysteem. Dat zou in ieder geval al eerlijker zijn. Maar eigenlijk willen we liever dat er meer supermarkten op zondag open zouden kunnen."

'Toeristisch'

De openingstijden liggen vast in landelijke wetgeving. Per 15.000 inwoners wordt er één vergunning afgegeven voor een zondagopening van 16:00 uur tot 19:00 uur. Maar als het hele winkelgebied wordt aangemerkt als 'toeristisch' dan mogen er meer winkels op zondag open zijn.

Afzonderen

Het nadeel van die methode is echter dat dan niet alleen de supermarkten, maar ook alle andere winkels op zondag open mogen en dat gaat de wethouder net iets te ver. "Maar je kan soms een gebied afzonderen, dus we zijn nu aan het kijken of we alleen de supermarkten kunnen afzonderen, maar daar gaan we in oktober eerst met een discussienotitie in de gemeenteraad over spreken."