'Bouwplaten PSD-boten zijn gered'

AXEL -
Stapper en mede-beheerder van de website
Ricardo van Liere uit Philippine proberen al langer om de platen naar Zeeland te krijgen. Hun contacten in Turkije hebben geregeld dat de bouwplaten apart zijn gezet.

Achtergebleven

Het is nog onduidelijk om hoeveel platen het precies gaat. Op ieder schip zaten er vier, maar een deel van de platen was al achtergebleven toen de schepen uit Zeeland vertrokken.

Kosten

Mogelijk moeten de twee liefhebbers nog geld neertellen voor de platen. "Als dat torenhoge bedragen zijn, dan mogen ze de platen houden", zegt Stapper. "We zijn niet zot, hè."

Zorg

Wat ze met de platen gaan doen als ze eenmaal in Zeeland aangekomen zijn dat weten de twee PSD-liefhebbers niet. "Onze grootste zorg is om die platen überhaupt hierheen te krijgen", aldus Stapper.

Sloop

De oude PSD-boten worden in Turkije gesloopt op een scheepswerf in Aliaga. In december vertrokken de schepen vanuit Italië naar Turkije. Enkele dagen na de jaarwisseling kwamen de schepen aan op hun laatste rustplaats.

Verkocht

De Prinses Christina en de Prins Willem Alexander werden in 2003 aan Italië verkocht. Ze zouden worden ingezet op een veerdienst naar Messina, maar hebben voornamelijk stilgelegen.