Zoon van Duitse held in IJzendijke

IJZENDIJKE -
Erich von Ow senior was koerier tussen twee Duitse stellingen met afweergeschut. Daardoor wist hij wanneer er beschietingen zouden plaatsvinden. Hij waarschuwde de familie Geernaert die vlak bij een stelling woonde, zodat die op tijd kon vluchten naar een schuilkelder of een andere veilige plek. Ook hielp de Duitser mee met het in veiligheid brengen van mensen die slecht ter been waren. Eén van hen bracht hij met een kruiwagen in veiligheid. Anderen loodste hij veilig door een mijnenveld.

Zoektocht

De nu 89-jarige Regina Geernaert heeft haar zoons vaak verteld over de hulpvaardige soldaat. Zoon Rudy begon eerder dit jaar op internet een zoektocht naar hem. Von Ow senior is twee jaar geleden overleden, maar Rudy Geernaert kwam in contact met zijn zoon. Von Ow junior woont in Freiburg en is verzekeringsagent.
Hij is diep onder de indruk van de verhalen over de heldendaden van zijn vader. Het echtpaar Von Ow en de familie Geernaert zijn inmiddels bevriend. Deze week was Von Ow voor de tweede keer bij hen te gast.