Grijze bak in gemeente Sluis krijgt chip

OOSTBURG -
Volgens wethouder Peter Ploegaart worden er meer grijze bakken gezet in de gemeente dan er geregistreerd staan. "Wanneer iemand een bak kwijt is, vraagt die persoon een nieuwe bak aan. Terwijl de gestolen bak ergens anders alsnog gezet wordt door een ander. Die daar geen heffing voor betaalt." Het zou volgens Ploegaart gaan om ongeveer duizend containers.

Gefaseerd

De chip moet dat probleem op gaan lossen. "Voor de bak geleegd wordt, wordt de chip gecontroleerd. En als het dan niet klopt dan wordt de bak niet geleegd." Vanaf 2016 wordt het plan gefaseerd ingevoerd.

Investeren

Sommige raadsleden waren bang dat het plan geld zou kosten, maar volgens de wethouder is dat niet het geval. "Je moet wat geld investeren om het in te voeren, maar als het goed is, verdien je dat weer terug met de afvalheffing."

Voedselbank

In het afvalstoffenplan stond ook dat van de opbrengst van kledingcontainers 15.000 euro naar de gemeentekas gaat. De CDA-fractie diende een amendement in om dat geld aan de voedselbank te doneren en daar stemde de raad unaniem mee in.