Veel verkeer door tolvrije Westerscheldetunnel

WESTERSCHELDE -
Zaterdag was de vierde en tevens laatste tolvrije tunneldag van dit jaar. De weggebruikers hoeven dan van middernacht tot middernacht niet te betalen voor het passeren van de Westerscheldetunnel.

Toename

Bij de vorige tolvrije zaterdag, in september, maakten ruim 18.000 weggebruikers gebruik van de gratis tunnelpassage. Dat was een toename van 35 procent ten opzichte van vorig jaar. Normaal passeren op zaterdag zo'n tienduizend weggebruikers de tunnel. In 2013 vallen de tolvrije zaterdagen op 26 januari, 30 maart, 28 september en 30 november.

Tariefverhoging

De tolvrije tunneldagen zijn onderdeel van

een gebaar van de provincie en NV Westerscheldetunnel na de verhoging van het tarief voor de incidentele gebruiker die begin dit jaar is ingevoerd. Die tariefwijziging kwam door een verhoging in de provinciale opcenten, een soort belasting die in het tunneltarief opgenomen is.

Maatregelen

Een deel van dat geld is weer ingezet om maatregelen te nemen die de gebruikers van de tunnel ten goede moeten komen. Zo hoeven motorrijders nog maar de helft te betalen.

Drempel

Ook de korting voor mensen die de tunnel vaak gebruiken is omhoog gegaan. Bovendien is de drempel voor die veelgebruikerskorting omlaag gegaan van een minimum van 200 naar 150 passages per jaar. De tolvrije dagen horen ook thuis in dat rijtje van maatregelen.