RTL: Opruimen Thermphos kan honderden miljoenen kosten

HILVERSUM -
De zender zegt te beschikken over geheime stukken van het ministerie van Economische Zaken. Daarin zou staan dat er licht radioactief materiaal achterblijft
en dat het Rijk waarschijnlijk opdraait voor de opruimkosten. Die worden geraamd op vele honderden miljoenen euro's.
Vervuilde grond
Als Thermphos niet wordt overgenomen moet ook de fabriek ontmanteld worden en moet vervuilde grond op het terrein afgevoerd worden. Dat zou volgens de stukken van EZ nog eens een 'veelvoud van honderden miljoen euro's' kosten. Het ministerie van Economische Zaken heeft in een schriftelijke verklaring aan RTL laten weten niet op de zaken vooruit te willen lopen zolang de gesprekken over een overname van Thermphos nog lopen.
Spoeddebat
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft tegen RTL gezegd dat haar partij een spoeddebat gaat aanvragen met de minister van Economische Zaken, Henk Kamp van de VVD. Ze wil weten hoeveel de belastingbetaler kwijt is voor de schoonmaakactie en noemt de kosten van het opruimen van radioactief afval een financiële strop.
Ben de Reu
Uit een e-mail van gedeputeerde Ben de Reu aan de leden van de Provinciale Staten blijkt dat de provincie al werkt aan het veilig stilleggen van de productie bij fosforfabriek Thermphos. De Reu zegt in de mail dat er een speciaal team is samengesteld dat er aan werkt om het stilleggen van de productie bij Thermphos op een 'uiterst veilige manier te laten gebeuren met een zo gering mogelijke kans op schade voor het milieu'.
Speciaal team
Hiervoor is een speciaal team van deskundigen samengesteld onder leiding van de provincie met medewerkers van de provincie, de Veiligheidsregio, de gemeente Vlissingen, Rijkswaterstaat en de Kernfysische Dienst. Dit team overlegt zo vaak als nodig met de bewindvoerder en deskundigen bij Thermphos om de te nemen acties uit te voeren en waar nodig aan te passen aan de actualiteit. Daarvoor zijn diverse draaiboeken opgesteld.
Investeerders
Voor de werknemers kan het nieuws over de kosten voor het ontmantelen van Thermphos juist in hun voordeel werken, volgens de vakbond FNV Bondgenoten. De vakbonden maken zich zorgen over de investeerders die zich gemeld hebben voor het bedrijf. Die zouden alleen geïnteresseerd zijn in de winstgevende onderdelen van het bedrijf in het buitenland. Dat zou betekenen dat de 450 werknemers in Vlissingen-Oost hun baan zouden verliezen.
Baanbehoud
Er zijn ook overnamekandidaten, waaronder Nederlandse, die de productie in Vlissingen-Oost wel draaiende willen houden, wat betekent dat veel banen behouden kunnen blijven. Dan hoeft de fabriek, volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten, niet ontmanteld te worden. Dat zou het het Rijk veel kosten besparen.
Dossier
Bekijk hier het speciale dossier over Thermphos.