PvZ: pechgevallen tunnel door zuurstoftekort

WESTERSCHELDE - Volgens een deskundige van de Partij voor Zeeland hebben motoren van vrachtwagens een zuurstofpercentage van 21 procent nodig, maar ligt dat in de tunnel op sommige plekken lager. Daardoor zouden de motoren in 'ademnood' komen en stilvallen.

Opheldering

Ook mensen zouden last kunnen krijgen van dit zuurstoftekort, beweert de Partij voor Zeeland. Vooral wanneer bestuurders lang in de tunnel moeten verblijven vanwege een pechgeval, zou het lage zuurstofniveau, gecombineerd met de aanwezigheid van koolstofmonoxide, kunnen leiden tot bewusteloosheid.

Vragen

De partij wil nu opheldering van het dagelijks provinciebestuur over de kwestie en heeft daartoe schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

Koolstofmonoxide
Tessa Seidel voorlichter Westerscheldetunnel ontkent dat er problemen zijn met koolmonoxide in de tunnel. "De Partij van Zeeland wekt de suggestie dat er een te hoog percentage koolmonoxide is in de tunnel, maar dat kan ik feitelijk weerleggen. Er worden in de tunnel constant metingen gedaan en als er koolmonoxide gemeten wordt, springen de ventilatoren automatisch aan."

Luchtverplaatsing
Ook kan zij zich niet vinden in het verwijt dat er onvoldoende ventilatie zou zijn. "Door het verkeer in de tunnel vindt er automatisch luchtverplaatsing plaats", zegt Seidel.

Klapband
Wel erkent ze dat er de laatste tijd opvallend veel incidenten zijn in de tunnel. "Ik snap dat het aantal incidenten opvalt, maar het ging de afgelopen dagen twee keer om een klapband en die krijg je niet door een tekort aan zuurstof."