Ponydoder moet van rechter in therapie

MIDDELBURG -
De Axelaar verklaarde woensdag in de rechtbank dat hij niet van plan was
. Hij zou ten einde raad zijn geweest omdat het
met zijn vriendin. Zij was de eigenares van die twee pony's.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens zijn advocaat wilde hij zelfmoord plegen en was hij met een mes naar de wei van de pony's gegaan als een soort laatste afscheid. Waarom hij de dieren heeft ombracht, kon de Axelaar woensdag niet uitleggen. Volgens gedragsdeskundigen heeft de man een persoonlijkheidsstoornis en was hij op die dag verminderd toerekeningsvatbaar.

Ontoelaatbaar

De politierechter noemde het doden van de dieren 'ontoelaatbaar'. Bij het uitspreken van het vonnis benadrukte de politierechter dat de man zich onder behandeling moet stellen. Ook mag de man geen contact opnemen met zijn ex-partner en kreeg hij een alcohol- en drugsverbod. Volgens zijn advocaat accepteert zijn cliënt het vonnis.

Verboden wapens

Behalve een celstraf kreeg de Axelaar ook een werkstraf voor het bezitten van verboden wapens. Het gaat om een pistool dat plastic balletjes afvuurt. Dat is in Nederland verboden.

Inslapen

Eind juli trof de politie de twee pony's aan in een wei tussen Terneuzen en Hoek. De Axelaar had zichzelf even daarvoor aangegeven op het politiebureau. Eén pony al was overleden aan de verwondingen. Een dierenarts heeft de andere pony laten inslapen.

Reacties

De dood van de pony's bracht veel reacties teweeg. Zo werd de auto van de Axelaar begin augustus in brand gestoken. Die stond geparkeerd bij het politiebureau in Terneuzen toen een 40-jarige vrouw uit Terneuzen de auto in brand stak.