Bezittingen Michiel de Ruyter naar Nationaal Archief

DEN HAAG -
De Ruyter de Wildt noemt twee redenen voor het overdragen van de stukken: "Ik wil dat alles duurzaam bewaard wordt. Brieven bijvoorbeeld kunnen beter in het Nationaal Archief liggen dan bij mij op zolder. En de documenten worden nu allemaal ingescand zodat iedereen ze kan bekijken. Het zal nog zo'n vijf jaar duren eer alles is ingescand en dat het te zien is via
."
Niet alles van Michiel de Ruyter heeft het verre familielid weggedaan. Zelf heeft hij nog wat kanonskogels, een borstbeeld en de sleutels van de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Reizende tentoonstelling

Omdat heel veel stukken die met Michiel de Ruyter te maken hebben in een depot opgeslagen liggen, is De Ruyter de Wildt bezig met het organiseren van een reizende tentoonstelling over de admiraal en de Gouden eeuw. "Er liggen zo veel spullen over Michiel die mensen niet kunnen zien en dat is jammer. Ik ben sponsoren bij elkaar aan het brengen die een reizende tentoonstelling mogelijk kunnen maken. Voor het publiek moet het in ieder geval gratis worden."

Frits de Ruyter de Wildt

Frits de Ruyter de Wildt stamt af van Alida, de dochter van Michiel de Ruyter. Er zitten twaalf generaties tussen. De familienaam van De Ruyter stierf uit, maar een voorvader van Frits de Ruyter de Wildt kreeg in 1817 bij koninklijk besluit toestemming om de naam De Ruyter toe te voegen aan zijn achternaam De Wildt.
Foto: Laatste brief van De Ruyter 24 maart 1676, Nationaal Archief