Reynaertcollege viert verkiezing beste school

HULST -
Bestuursvoorzitter Piet de Witte is 'verschrikkelijk trots'. Elsevier gebruikt in haar onderzoek cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. "Aan de hand van die cijfers wisten we al dat we het goed doen, dus hadden we wel verwacht hoog te scoren. Maar zo hoog, dat is wel erg bijzonder."

Kwaliteit

Over de reden van de goede resultaten, moet hij niet lang nadenken. "De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de mensen voor de klas. Dus je kunt geen andere conclusie trekken dan dat er gewoon heel veel goeie docenten werkzaam zijn bij het Reynaertcollege", zegt Piet de Witte.
In het jaarlijkse onderzoek van het weekblad wint het Reynaertcollege met drie schooltypen: vwo, havo en de gemengd-theoretische leerweg van vmbo. In 2004 werd het Reynaertcollege al uitgeroepen tot beste havo van Nederland door Elsevier. De school is meerdere keren in het onderzoek in de top tien terechtgekomen.

Onderzoek Elsevier

Elsevier meet de kwaliteit van scholen af aan het percentage zittenblijvers in de onderbouw. Het blad houdt daarbij rekening met het advies van de basisschool en het gemiddelde examencijfer.
Ook het verschil tussen het cijfer voor het centraal schriftelijk examen en het schoolexamen telt mee voor de einduitslag. Scholen geven hun leerlingen soms hogere cijfers voor het schoolexamen, wanneer zij verwachten dat deze leerlingen slecht zullen presteren op het centraal examen. De prestaties van alle scholen zijn gemiddeld over drie jaar: 2009, 2010 en 2011. Dat is eerlijker dan scholen af te rekenen op de prestaties van één jaar, volgens de onderzoekers van het weekbad.

Calvijn College

Ook het Calvijn College, met vestigingen in Goes en Middelburg, scoort hoog in de twaalfde editie van het onderzoek van Elsevier. Het scholencollege op reformatorische grondslag scoort vooral goed met havo en de gemengd-theoretische leerweg van vmbo.

Onderzoek Volkskrant

Begin december werd in de Volkskrant ook al een lijst met beste en slechtste scholen gepubliceerd. Volgens dat onderzoek levert het Reynaertcollege de beste havo- en vmbo-leerlingen van alle Zeeuwse scholen.