Eis: 22 maanden cel voor overval op tabakszaak

GOES - De man was betrokken bij de overval op de bejaarde eigenaresse van de tabakszaak. Het OM eiste ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden. De medeverdachten, drie jongens van 16, 17 en 18 jaar oud, zijn een paar weken geleden veroordeeld tot twee maanden cel, voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen.

Bewusteloos

In augustus vorig jaar kwamen twee gemaskerde mannen de winkel aan de Voorstad binnen. De 84-jarige eigenaresse kreeg een harde duw, waardoor ze viel en bewusteloos raakte. Met een paar sloffen sigaretten en wat geld gingen de overvallers er vandoor.

Uitkijk

De 23-jarige verdachte die vandaag terechtstond, heeft op de uitkijk gestaan. Toch vindt de officier van justitie dat de vier een even groot aandeel hadden in de overval. Ze hebben gezamenlijk plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen en zijn die bewuste ochtend samen op pad gegaan. Bovendien denkt de officier dat de man een natuurlijke leidersrol had omdat hij een paar jaar ouder is dan de anderen.

Oma

Tijdens de rechtszaak gaf de man uit Kortgene aan dat zijn rol in de overval klein was. Nadat de rechter een samenvatting gaf van wat er gebeurd is zei de man: "Zoals u het nu omschrijft, klinkt het als een laffe, grove daad. Dat had ik toen niet in de gaten." De overval werd gepleegd, omdat 'oma een lekker makkelijk doelwit was', zo valt te lezen in de verklaringen.

Achtste keer

De winkel van de vrouw is in totaal acht keer overvallen. De laatste keer was een paar weken geleden. Daarvoor zijn twee Belgen en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.