Struikelstenen voor vermoorde Joodse Zeeuwen

MIDDELBURG -
Stolpersteine

Struikelstenen oftewel 'Stolpersteine' zijn kleine kleine gedenkstenen van tien centimeter omtrek met een bronskleurig metalen plaatje erop. Zij zijn bedoeld als herinnering aan de weggevoerde en omgebrachte Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Struikelstenen

De Struikelstenen worden gelegd in de stoep voor de huizen van Joodse Zeeuwen die er woonden tot ze op transport gingen en uiteindelijk werden vermoord in een concentratiekamp. Op de Struikelsteen staat de naam en geboortedatum van de bewoner van het huis, de datum en plaats van deportatie en tot slot de plaats en datum waar hij of zij is vermoord.

Onderzoek

Studente Corine Fontijn van het University College Roosevelt heeft voor de stichting onderzoek gedaan naar de Joodse Middelburgers die in de oorlog zijn vermoord. Om meer over die families te weten te komen dook ze in de Zeeuwse archieven.

Zeeuws archief

De Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland heeft met hulp van de Zeeuwse archiefdiensten tot nu toe 118 personen gevonden die in Zeeland woonden voor ze weggevoerd werden. Het gaat om 55 adressen in Middelburg, Sint Laurens, Vlissingen, Zierikzee, Goes, Hulst, Sluis, Terneuzen en Veere.

In kaart

Omroep Zeeland heeft alle adressen voor je in kaart gebracht. Zoom in op de kaart om de verschillende locaties binnen één stad van dichterbij te bekijken.