Bezoekers beslissen mee over bestemming kerk

SAS VAN GENT -
De Cuyperskerk is onderdeel van de rooms-katholieke Elisabethparochie. Die parochie omvat
in midden Zeeuws-Vlaanderen. Per 1 januari gaan zes van de negen kerken dicht. De kerken in Terneuzen, Phillipine en Zuiddorpe blijven open.

Tentoonstelling

De parochiecommissie van Sas van Gent houdt daarom een tentoonstelling met als motto 'De kerk gaat dicht… En nu?!' Als onderdeel van de tentoonstelling komt er een ideeënbus, bezoekers kunnen dan een idee aandragen voor een nieuwe bestemming van het gebouw.

Gezichtsbepalend

De Maria Hemelvaartskerk, zoals de Cuyperskerk officieel heet, is een rijksmonument en gezichtsbepalend voor Sas van Gent. De neogotische kerk  is gebouwd in 1892 in en ontworpen is door de architect Joseph Cuypers. De parochiecommissie hoopt dat er veel ideeën worden aangedragen, zodat het monument behoed kan worden van de sloophamer.

Lastig

Volgens oud-pastoor Miel Erpelinck, de initiatiefnemer van de tentoonstelling in de Cuyperskerk, is het erg lastig om een bestemming te vinden voor kerkgebouwen. Kleine kerken zoals die in Hoek, zijn volgens Erpelinck te verkopen als woning, maar voor grotere kerken, zoals bijvoorbeeld de kerk in Westdorpe, die heel groot is, is het lastig om een nieuwe bestemming te vinden.

Discokerk

De nieuwe bestemmingen die kerken in andere delen van het land hebben gekregen variëren. Zo is het voormalige Bethlehem klooster in het hart van de Zwolse binnenstad omgebouwd tot restaurant, discotheek en trouwlocatie de Proosdij. En de St. Joseph Kerk in Arnhem is nu een skatehal.
Foto: David Laaglander