Han Polman voorgedragen als nieuwe CvdK

MIDDELBURG -
De
denkt met Polman een uitstekende commissaris van de Koningin te hebben gevonden, die dicht bij de Zeeuwen zal kunnen staan. Polman wordt gezien als een bruggenbouwer, met inlevingsvermogen voor de situatie van anderen. Ook denkt hij volgens de commissie genuanceerd en oplossingsgericht.

Aanbeveling

De aanbeveling wordt door Provinciale Staten naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. Hij volgt de aanbeveling meestal op en draagt de kandidaat dan voor bij de Koningin.

Opvolger

Polman wordt 1 maart 2013 de opvolger van Karla Peijs. Peijs werd in 2007 geïnstalleerd als commissaris van de Koningin. Bij haar aantreden was al bekend dat ze maar voor één periode zou blijven.

Jong

Han Polman (16 januari 1963) begon als gemeenteraadslid voor D66 in Den Haag. In 2001 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Noordwijkerhout. Tijdens zijn benoeming was hij de jongstzittende burgemeester van Nederland.

Functies

Voor Polman burgemeester werd, bekleedde hij verschillende beleidsfuncties bij het Ministerie van BZK. Hij studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en aan het 'Institut International d'Administration Publique' in Parijs. Han Polman is gehuwd en heeft vier kinderen.

Coffeeshops

Op 19 mei 2005 werd Polman geïnstalleerd als burgemeester van Bergen op Zoom. In deze functie heeft hij enkele malen het nieuws gehaald, onder andere met het voorstel om alle coffeeshops in zijn gemeente te sluiten.

Peijs

Peijs werd op 1 september 1944 geboren in Tilburg. Ze studeerde economische en organisatie Sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Minister

Van 1982 tot 1989 was Peijs lid van de Provinciale Staten van Utrecht voor het CDA en van 1989 tot 2003 lid van het Europees Parlement. Daarna was ze van 2003 tot 2007 minister van Verkeer en Waterstaat onder premier Balkenende.