'Inzet vrijwilligers buurtbussen is broodroof'

MIDDELBURG -
Connexxion en Veolia zijn van plan om vijftien onrendabele buslijnen in Zeeland op te heffen. Op deze lijnen zouden dan buurtbussen gaan rijden. Dat zijn 8-persoonsbusjes die worden bestuurd door vrijwilligers in plaats van professionele chauffeurs. Buschauffeurs
. Het lijkt erop dat ze nu bijval krijgen van de PvdA.

Eisen

Behalve dat de partij de inzet van vrijwilligers oneerlijk vindt voor beroepschauffeurs, zet de PvdA vraagtekens bij het niveau van de vrijwilligers. De fractie vraagt zich af of de vrijwillige chauffeurs voldoen aan de eisen die wel worden gesteld aan chauffeurs, zoals een verklaring omtrent gedrag en een chauffeursdiploma.

Proeven

Op meerdere plaatsen in Zeeland lopen er al proeven met buurtbussen. Volgens de PvdA zijn die bussen vaak overvol en laten de voorzieningen en de dienstverlening te wensen over. Volgens de fractie zijn de busjes bovendien niet altijd toegankelijk voor reizigers met een kinderwagen, koffer en voor mindervaliden.

Onveilig

Een ander minpunt van de buurtbussen is volgens de PvdA, dat de chauffeur de deur niet kan bedienen vanaf de bestuurdersstoel. Daarom moeten passagiers soms zelf de deur van de busjes openen en sluiten. Dat geeft veel passagiers een onveilig gevoel, schrijft de PvdA.

Verzet

In de vragen aan Gedeputeerde Staten schrijft de PvdA dat de dorpsraad van Oudelande niet meewerkt aan de werving van vrijwilligers. De partij wil weten of er meer dorpsorganisaties zijn die zich tegen het buurtbusproject verzetten.

Cao

De Statenfractie wil het project beter geregeld zien. Dat kan door de medewerkers onder de cao-personenvervoer te laten vallen, stelt de PvdA voor aan Gedeputeerde Staten.