'Zeeuwse lobbyist in Brussel is nodig'

Zin

BRUSSEL - Volgens de Zeeuwse gedeputeerde Ben de Reu heeft de aanwezigheid van een Zeeuwse lobbyist zin. Niet verwonderlijk, want De Reu is de werkgever van Milos Labovic. Zelf vergadert hij regelmatig in het Huis van de Nederlandse Provincies, een soort lobbykantoor van de provincies in Brussel.

Thermphos

De Reu: "Wij kunnen hier in Brussel zeker wat betekenen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken - red.) bijvoorbeeld heeft toegezegd dat hij een inspanning gaat leveren om het saneren van het Thermphos-terrein voor elkaar te krijgen. Dat doe je niet door even te bellen, maar door contacten die moet je opbouwen, ook hier in Brussel."

Zalco

De Zeeuwse lobbyist zelf is vooral trots op de rol die hij heeft kunnen spelen bij de afwikkeling van de failliete aluminiumfabriek Zalco uit Vlissingen-Oost: "Ik heb een kleine rol gespeeld bij de fondsen die naar het mobiliteitscentrum van Zalco gingen, hoewel de ambtenaren die het projectvoorstel hebben geschreven de echte helden zijn. Maar dat ontslagen werknemers weer een baan hebben, raakt me ook persoonlijk."

Internationaal

Zoals zijn naam doet vermoeden komt Labovic oorspronkelijk niet uit Zeeland. Zijn ouders komen uit Servië en Montenegro. Labovic woont ook niet in de provincie, maar in Utrecht. Hij spreekt zes talen en heeft diverse Europese Studies gedaan. Dat maakte hem geschikt voor het internationale lobbywerk.

Actualiteit

Labovic is veel in de provincie te vinden. "Tot in de treurnis toe!", lacht hij. En natuurlijk houdt hij de Zeeuwse actualiteiten goed bij: "Ik lees de PZC en luister naar Omroep Zeeland. Bovendien ben ik heel vaak in Zeeland; op Walcheren, in Zeeuws-Vlaanderen, in Rilland. Het is belangrijk voor me om veel mensen te spreken, anders sta je te ver van de realiteit af."