Halbe Zijlstra (VVD): school in ieder dorp niet haalbaar

OOST-SOUBURG - In krimpregio's moet worden afgeweken van het landelijke onderwijsbeleid, vindt Zijlstra. Niet de landelijke overheid, maar de decentrale overheden, dat zijn de gemeenten en de provincies, zouden daarover moeten beslissen, zei hij in het radioprogramma.
Krimp
Het landelijke beleid is voortgekomen uit een periode van bevolkingsgroei, die we nu achter de rug hebben. Maar in veel regio's, zoals in Zeeland, loopt juist het bevolkingsaantal terug. Dan is het landelijke beleid, wat op bevolkingsgroei is gebaseerd, niet toereikend en is er een ander beleid nodig, volgens Zijlstra.

'Aantrekkelijker'
Hoewel hij niet positief was over kleine scholen en lokaal onderwijs, was Zijlstra wel te spreken over de Roosevelt Academy in Middelburg. Die is volgens de VVD'er heel belangrijk voor Zeeland, het maakt de provincie 'economisch aantrekkelijker', vindt hij.

Aluminium

Verder wil Zijlstra dat Nederland de regels voor aluminiumfabrieken moet gaan versoepelen. De buurlanden doen dat ook, dus moet Nederland daarin meegaan, vindt Zijlstra. Die eventuele versoepeling komt in ieder geval te laat voor het Zeeuwse aluminiumbedrijf Zalco, dat bedrijf ging eind vorig jaar failliet.

Provincie
Eén Zeeuwse vraagsteller maakte zich zorgen over het voortbestaan van de provincie Zeeland. Zijlstra stelde de vraagsteller gerust: de VVD wil wel de Randstad onderbrengen in één nieuw aan te maken provincie, om de bestuurlijke structuur daar te vereenvoudigen. Maar de partij is niet van plan om de provincie Zeeland op te heffen, drukte Zijlstra de luisteraars op het hart.

Vervanger

Zijlstra verving dinsdag VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte tijdens de VVD- verkiezingstournee door Zeeland. Rutte wordt door zijn partij zo lang mogelijk in de luwte van de verkiezingscampagne gehouden zodat hij zich kan richten op het premierschap.

Terugluisteren
Zeeland Kiest is een samenwerking tussen Omroep Zeeland, PZC, Scoop en de Zeeuwse bibliotheek. Het gesprek van Halbe Zijlstra met de journalisten Ernst-Jan Rozendaal van de PZC en Ad Hagesteijn van Omroep Zeeland wordt morgen herhaald op Omroep Zeeland radio tussen 16:00 en 17:00 uur. Ook is het gesprek terug te zien en te luisteren op omroepzeeland.nl/zeelandkiest.