Renovatie 17e eeuwse Kruisdijkschans voltooid

HEILLE -
In 2009 besloot Stichting het Zeeuwse Landschap de schans te kopen en op te knappen. "De schans dateert van 1640. We hebben gerestaureerd aan de hand van foto's die rond 1900 gemaakt waren. Dat was de beste referentie om alles weer in oorspronkelijke staat terug te brengen", vertelt districtsbeheerder Fred Schenk van Stichting het Zeeuwse Landschap. Ook de binnenkant is helemaal in ere hersteld. Later wordt ook nog de 2,5 hectare grond rond de woning aangepakt.

Aantrekkelijk

Voor Stichting het Zeeuwse Landschap was het een unieke kans om deze schans te kopen. Schenk: "Ook deze schans is uniek in Zeeland, meer van dit soort locaties kennen wij niet. En het past prima in ons plaatje. Op deze manier kunnen we zowel cultuur als natuur beheren."

Geschiedenis

In de strijd tegen de Spanjaarden werd de schans in 1640 aangelegd. Er kwam al snel een verdedigingstoren op en dat was bijzonder voor deze regio. Die toren werd later omgebouwd tot woning. De schans gaat nu ook weer dienst doen als woning.

Monumentendag

Op speciale dagen, zoals open monumentendag, wordt de woning opengesteld voor publiek. "Het torengedeelte is weer helemaal zoals het vroeger was en dat wil je de mensen toch wel laten zien. Meubels staan er niet in het pand. Dat mag de huurder zelf invullen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er Ikea-meubels in komen te staan. Maar ik kan je verzekeren dat dat niet gaat gebeuren, want ik zal per 1 februari in de schans gaan wonen", vertelt Schenk trots.