Rampoefening op Westerschelde

WESTERSCHELDE -
Onder meer Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio Zeeland werken samen bij de oefening. De oefening moet vooral duidelijk maken of de communicatie tussen de verschillende organisaties goed verloopt.

Kerncentrale

Ook de kerncentrale van Borssele wordt bij de oefening betrokken. Er wordt gekeken of de olie die bij het een dergelijk ongeluk vrij zou komen invloed heeft op de koeling van de kerncentrale. Daarvoor wordt zeewater gebruikt.

Communicatiemiddelen

Volgens Jeroen Zonnevijlle van de Veiligheidsregio verloopt de communicatie tussen de verschillende betrokken partijen in eerste instantie goed. "Ik heb rechtsreeks contact met mijn collega's op het water. We hebben moderne communicatiemiddelen tot onze beschikking en we kunnen dus ook beelden doorsturen."

Aandachtspunten

Toch verloopt niet alles geheel vlekkeloos. Volgens Zonnevijlle kunnen de plotten, de situatieschetsen die gemaakt worden, beter op elkaar afgestemd worden. "Zo pik je bij zo'n oefening een aantal punten op die beter kunnen."

Plan

Na afloop van de oefening gaan de betrokken partijen evalueren. Uiteindelijk worden de resultaten gebruikt voor een nieuw incidenten-bestrijdingsplan.