Meer aandacht voor Franse gevallenen Kapelle

KAPELLE -
Afgelopen jaren kwamen steeds meer Marokkanen uit andere Nederlandse steden naar de herdenking op 16 mei.
Nieuwjaarstoespraak
Een fragment uit de nieuwjaarstoespraak van Anton Stapelkamp:
"In Kapelle liggen ruim 200 Franse soldaten begraven die in Nederland omkwamen tijdens de laatste oorlog alhier. Ze verdienen ons respect, en dat geldt net zo goed voor degenen van Noord-Afrikaanse herkomst. En het is goed dat Nederlandse Marokkanen aan dat eerbetoon in mei willen meedoen, al mogen sommigen zich wat ingetogener gedragen."

Balans

Met culturele activiteiten in samenwerking met de Franse zustergemeente van Kapelle en een tentoonstelling moet er meer balans komen in de herdenking, vindt burgemeester Anton Stapelkamp. Ook wil hij president François Hollande van Frankrijk uitnodigen bij de officiële plechtigheid.

Jammer

Said Achahboun is betrokken bij het organiseren van de aanwezigheid van Nederlandse Marokkanen bij de herdenking in Kapelle, en dan met name van jonge Marokkanen. De uitspraak van burgemeester Stapelkamp valt bij hem in verkeerde aarde. "Wat wij doen, zou geprezen en gestimuleerd moeten worden", vindt Achahboun. "Dat de burgemeester dan zulke uitspraken doet, vind ik heel jammer."

Betrekken

Said Achahboun en zijn vader Mohamed Achahboun zijn al jaren bezig om de Marokkaanse gemeenschap bij de herdenking in Kapelle te betrekken. "Toen mijn vader naar Nederland kwam, ging hij op zoek naar de graven van Marokkanen die in de Tweede Wereldoorlog waren gesneuveld", verteld Said Achahboun. "Hij wist dat die graven er moesten zijn, maar niet waar. In eerste instantie werd hij uitgelachen, maar uiteindelijk heeft hij ze gevonden."

Halfstok

Sindsdien zijn er verschillende stappen ondernomen om de Nederlandse Marokkanen bij de herdenking te betrekken. Sinds 2008 hangt er ook een Marokkaanse vlag halfstok bij de herdenking en klinkt het Marokkaanse volkslied.