Meldkamer ambulancezorg onder verscherpt toezicht

De meldkamer ambulancezorg van de Veiligheidsregio Zeeland staat vanaf vandaag onder verscherpt toezicht. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg bepaald. Het toezicht duurt maximaal vier maanden. Aanleiding is een klacht over de slechte afhandeling van een 112-melding in april 2011.

Een vrouw uit Middelburg had toen om een ambulance gevraagd, maar werd doorverwezen naar de huisartsenpost. Enkele uren later werd er alsnog - op advies van de huisarts - een ambulance met spoed opgeroepen. Ruim twee weken later overleed de vrouw.

Onvoldoende medische kennis
Naar aanleiding van de klacht heeft de Inspectie bij de meldkamer onderzoek gedaan. Daarbij kwamen enkele zaken aan het licht die niet goed waren geregeld. Zo beschikte de centralist over onvoldoende medische kennis voor het beoordelen van de melding.

Maatregelen
De Veiligheidsregio Zeeland heeft inmiddels enkele maatregelen genomen. Centralisten worden beter medisch opgeleid en er gaat voortaan altijd een ambulance rijden na een melding.


Aanrijtijden
Daarnaast wil de inspectie een overzicht van alle klachten en calamiteiten sinds 1 januari 2011. Ook wil de inspectie weten of er genoeg wordt gedaan om ambulances sneller ter plekke te laten zijn.

Deel dit artikel: