Zoektocht naar onbekend slachtoffer van de Ramp

OUWERKERK - Bij elke herdenking in Ouwerkerk gaan de gedachten van Ko de Kam uit West-Souburg terug naar de zomer van 1953. Als opvarende van de mijnenveger Rozenburg haalde hij het ontbonden lichaam van een vrouw in klederdracht uit het water bij Zoutelande.

Volgens De Kam is de vrouw één van de 164 nooit gevonden of geïdentificeerde slachtoffers van de watersnoodramp. Het lichaam van de vrouw in klederdracht is door de mijnenveger aan wal gebracht en vervolgens begraven in Vlissingen. Nabestaanden hebben zich, voor zover bekend, nooit gemeld.


Onderzoek
Het lichaam van de onbekende vrouw in klederdracht is in oktober 2010 onderzocht door een forensisch team. In totaal zijn de lichamen van nog achttien ongeïdentificeerde doden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen opgegraven. Alle onderzochte lichamen waren van onbekend gebleven drenkelingen of aangespoelde personen in de periode tussen 1925 en 1987.


DNA
Na het onderzoek zijn de lichamen opnieuw begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam, waar een speciale voorziening is voor onbekende doden. Bij alle lichamen is DNA afgenomen. Ko de Kam hoopt dat met deze nieuwe techniek alsnog bekend wordt, wie de vrouw in klederdracht is.


Deel dit artikel: