Four Freedoms Award voor Braziliaanse oud-president Lula

MIDDELBURG - De Braziliaanse oud-president Lula wordt dit jaar geëerd met de International Four Freedoms Award. Dat hebben de Nederlandse en Amerikaanse Roosevelt Stichting bekendgemaakt. De Four Freedoms Awards worden dit jaar op 12 mei uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Middelburg.


De Braziliaanse oud-president, voluit Luiz Inácio Lula da Silva, krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange strijd tegen de bittere armoede in zijn land en tegen sociaal en economisch onrecht.

Franklin D. Roosevelt
De Four Freedoms Awards zijn voor mensen die zich inzetten voor de vier vrijheden die voormalig Amerikaans president Franklin D. Roosevelt heeft benoemd in zijn beroemde rede in 1942 voor het Amerikaanse congres: de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting, de vrijwaring van vrees en de vrijwaring van gebrek.

Laureaten
Lula, van 2003 tot 2010 president van Brazilië, wordt voor alle vier de vrijheden onderscheiden.

De televisiezender Al Jazeera wordt onderscheiden voor de vrijheid van meningsuiting. Al Holiness Bartholomew, de aartsbisschop van Constantinopel is de laureaat die voor de vrijheid van godsdienst. De Indiase Ela Ramesh Bhatt, de stichter van de Vereniging van de Zelfstandige Vrouwen van India, wordt geëerd voor haar inzet voor de vrijwaring van gebrek. De Iraakse minister van Energie, Hussain al-Shahristani, zal in Middelburg de medaille voor de vrijwaring van vrees in ontvangst nemen.

Deel dit artikel: