Archief Vlissingen toont geschiedenis De Schelde

VLISSINGEN - In 2010 werd door de opvolger van de beroemde scheepswerf, Damen Schelde Naval Shipbuilding, het archief over de periode 1875-1970 van De Schelde in beheer ondergebracht bij het Gemeentearchief Vlissingen.

Negatieven

De foto’s, tekeningen en modellen laten zien wat De Schelde allemaal gebouwd heeft. Het gemeentearchief heeft voor de tentoonstelling een selectie gemaakt uit een grote (glas)negatievencollectie, zo'n 100.000 stuks, en meer dan 200.000 scheepsbouwtekeningen.

Eerste order

In Vlissingen worden al eeuwenlang oorlogsschepen gebouwd, de 'schepen van geweld' uit de expositietitel. In 1877 verstrekte de Koninklijke Marine de eerste order: de bouw van de stoomloodsschoener Schelde. Die eerste order werd gevolgd door een reeks van kleine vaartuigen zoals torpedoboten.

Java

Het eerste echt grote oorlogsschip dat de werf bouwde was het pantserdekschip Evertsen uit 1893. Later bouwde men ook de kruiser Java en diverse fregatten. Onder de huidige naam Damen Schelde Naval Shipbuilding worden er nu nog steeds diverse schepen gebouwd zowel voor de Nederlandse als buitenlandse marines.

Foto: De Java in de Dokhaven, in dienst gesteld in 1925 en getorpedeerd in de Javazee in 1942, © Gemeentearchief Vlissingen.