Nationaal centrum voor visserij in Zeeland

Bij de opening van het proefbedrijf Zeeuwse Tong bij Colijnsplaat ontvouwde ze haar plan. Het komt erop neer dat de Nederlandse visserij de krachten moet bundelen en kennis met elkaar moet delen. Verburg ziet daarin voor Zeeland een centrale rol.
Ze verwacht dat ook het volgende kabinet hiervoor te porren is. Het zogenoemde 'blue port'- plan van Verburg is gebaseerd op wat nu al gebeurd in de tounbouwsector met 'green ports'
Proefbedrijf Zeeuwse Tong Het proefbedrijf in Colijnsplaat moet aantonen dat het technisch en economisch haalbaar is om op land tong en schelpdieren te kweken. Minister Verburg liet daarom enkele zagers, poottongetjes en schelpdieren in de proefvijvers glijden. Het is de bedoeling dat hier Zeeuwse tong in een gesloten kringloop wordt gekweekt.
Die kringloop is als volgt: --tong wordt gekweekt --tong produceert mest --algen groeien van de mest --algen zijn op hun beurt voedsel voor schelpdieren en zagers --zagers worden door de tong opgegeten
Er is alleen voer voor zagers nodig en het milieu wordt nauwelijks belast, zegt het proefbedrijf. De kweek van zeedieren op het land wordt er gecombineerd met de teelt van zilte groenten als lamsoor en zeekraal. (klik op foto's voor vergrotingen)