PvdD verklaart Zeeland gentechvrij

RILLAND - Aanleiding voor de actie is de aankondiging van chemieconcern BASF om genetisch gemanipuleerde aardappelen te gaan telen, onder meer in Zeeland.
De Partij voor de Dieren wil niet dat de Zeeuwse klei hiervoor wordt gebruikt. Amflora Het gaat bij BASF om de aardappelsoort Amflora. De Europese Commissie heeft in maart toestemming gegegeven voor de teelt in Europa en het was voor het eerst in twaalf jaar dat de teelt van een nieuw gentechgewas werd toegestaan.
Greenpeace Deze BASF-aardappel kan de werking van antibiotica aantasten, zegt Greenpeace, die tegen de teelt is. De Amflora maakt één soort zetmeel aan voor industriële doeleinden, waaronder de productie van lijm. Deze aardappel bevat een gen dat de pieper resistent maakt tegen antibiotica. Zodoende vormt dit gewas een ontoelaatbaar risico want het telen kan leiden tot resistentie tegen levensreddende antibiotica voor mens en dier. Ook is Greenpeace bang voor ongecontroleerde verspreiding en zo kan de gentechaardappel onbedoeld op het bord van de consument terecht komen.