Deel Zalco-personeel kan terug na doorstart

VLISSINGEN-OOST - Zeker tachtig voormalige medewerkers van aluminiumfabriek Zalco in Vlissingen-Oost maken kans om weer terug aan het werk te gaan in de fabriek. De gieterij en de anodefabriek zijn vandaag overgenomen. Onderdeel van de overeenkomst is dat oud-Zalco-medewerkers voorrang krijgen bij sollicitatieprocedures.


Zalco uit Vlissingen-Oost is overgenomen door UTB Industry uit Utrecht en het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf Century. Zij nemen ieder voor zich delen van Zalco over. Dat is maandag op een persconferentie bekendgemaakt. Zalco ging in december failliet. De bedoeling is dat er na de overname werk is voor 100 tot 150 mensen. De gieterij en de anodefabriek worden overgenomen, voor de smelterij valt het doek. Dat deel van het fabriekscomplex wordt door UTB Industry ontmanteld.

Blij
Dick Uittenbogert van UTB Industry ziet volop toekomstmogelijkheden voor Zalco. “Ik ben blij dat we deze deal rond hebben kunnen krijgen, want er zit veel potentie in het bedrijf”, zegt hij. “Zalco heeft een zeer moderne gieterij en anodefabriek, die verder kunnen doorgroeien.”

Deal
UTB trok vorig jaar internationaal de aandacht met een uitzonderlijk grote deal door de voormalige Opel-fabriek in Antwerpen van General Motors over te nemen. Het Utrechtse bedrijf verkocht de productielijnen (waar jaarlijks 490.000 Opels Astra werden gebouwd) vervolgens door naar onder meer China. Eerder kocht UTB onder andere de bandenfabriek van Kleber (onderdeel van de Michelin-groep) in het Franse Toul en een fabriek in het Amerikaanse Ohio van banden voor heftrucks en tanks voor de defensie-industrie.

Zalco
Een overzicht van alle artikelen over Zalco, zie het Dossier Zalco.

Deel dit artikel: