Advocaat noemt zaak Toth amateuristisch

DEN HAAG - In Den Haag boog het gerechtshof zich maandag over het Hoger Beroep in deze zaak.
Volgens advocaat Mark Dunsbergen is het DNA-bewijs tegen zijn cliënt onbetrouwbaar, omdat enkele specialisten verkeerde onderzoeksmethoden zouden hebben gebruikt.

DNA

DNA-sporen worden als het belangrijkste bewijs in deze zaak gezien. Daarom hebben vijf onderzoeksbureaus zich meerdere keren gebogen over het materiaal. Dat DNA is gevonden op een stuk marmer waarmee Ilonka Toth om het leven zou zijn gebracht.
Deskundigen kunnen het echter niet eens worden of dat van de 55-jarige verdachte is. Waar de één beweert dat een deel van het DNA-profiel overeenkomt met die van de verdachte, concludeert een ander dat het DNA helemaal niet van de man afkomstig is.

Eis

Ondanks dat hierdoor wordt getwijfeld aan het directe bewijs tegen de verdachte, denkt het Openbaar Ministerie toch dat de 55-jarige man uit Oost-Souburg Ilonka Toth heeft vermoord. Zij werd begin juli 2008 dood gevonden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. Bij haar lichaam zijn spullen gevonden zoals een kassabon, een washandje en een tas. Die zouden van de verdachte zijn geweest. In combinatie met tegenstrijdige verklaringen van de man genoeg bewijs, vindt het OM, om hem aan de moord te linken en eiste daarom een celstraf van 14 jaar.

Verhoor

De verklaringen van de verdachte zijn volgens de advocaat afgenomen onder hoge druk en dus onbetrouwbaar. Daarnaast vindt hij dat het verslag van de verhoren niet deugt. Zo zou uit camera-opnames van de verhoren blijken dat niet alle verklaringen goed en compleet in het verslag terecht zijn gekomen. Hierdoor is volgens de advocaat een verkeerd beeld ontstaan over de verklaringen en zit zijn cliënt al drie jaar vast voor iets dat de man niet heeft gedaan.
De zaak gaat verder op 11 oktober.