Nek-aan-nekrace in fictieve Zeeuwse Tweede Kamer

OOST-SOUBURG - De partij haalt in de fictieve Zeeuwse Tweede Kamer 26 zetels net als de PvdA. CDA (25) en PVV (23) volgen op korte afstand.
Partijen De PVV van Geert Wilders is de grootste partij in Terneuzen en Hulst, maar scoort ook goed in de traditionele SGP-bolwerken Tholen en Reimerswaal. Zowel de VVD, het CDA en de PvdA kwamen in drie van de dertien gemeenten als grootste uit de bus. Opvallend is ook dat Trots op Nederland van Rita Verdonk in de fictieve Zeeuwse Tweede Kamer één zetel haalt, terwijl ze landelijk op nul blijft steken.
Opkomst Bij de Zeeuwse stembureaus zijn minder stemgerechtigden komen opdagen dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Bijna 77 % van de Zeeuwse kiezers heeft gestemd. Landelijk wordt een opkomstpercentage verwacht van ruim 74 %. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden kwam het opkomstpercentage uit op ruim 80 %.

Uitschieter

Het stembureau met het hoogste opkomstcijfer is waarschijnlijk Retranchement. Daar wordt een opkomstpercentage gemeld van 121,9 %. 227 eigen inwoners en 96 toeristen kwamen stemmen, terwijl er 265 kiesgerechtigden waren opgeroepen.

Tellen

De gemeente Veere was als eerste klaar met het tellen van de stemmen. De gemeente had de uitslag van de verkiezingen zo'n twee uur na sluiting van de stembureaus gereed. De gemeente Sluis sloot rond half drie 's nachts de rij. Voor de meeste tellers gaat het werk daarna nog verder. In de loop van donderdag moet ook bekend zijn hoeveel stemmen alle kandidaten afzonderlijk hebben gekregen. Die stemmen zijn van belang voor eventuele voorkeurszetels.
Volle bussen In heel wat stemlokalen, onder meer in Bruinisse en de gemeente Sluis, moesten extra stembussen worden aangevoerd. Door de grote stemformulieren zaten de bussen snel overvol.
Maatregelen Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om te stemmen werden ook speciale maatregelen genomen. Zo reed er in Vlissingen een mobiel stembureau.
En in Kapelle ging het gemeentehuis al om 7.00 uur open. Voor patiënten van Arduin waren speciale maatregelen getroffen om het stemmen makkelijker te maken.
Torentijd In gevangenis Torentijd in Middelburg werd een alternatieve verkiezing gehouden. De PVV en de PvdA zijn de grote winnaars. Omgerekend halen de partijen van Wilders en Cohen bij de gedetineerden elk 30 zetels. De derde plaats is voor de SP met 24 zetels. Opvallend is ook dat de Piratenpartij 6 zetels heeft behaald.