Insecten zijn de basis voor nieuw oerei

SCHORE -
(R)oerei
Het oerei ziet er in eerste instantie normaal uit en smaakt ook niet veel anders. Het is vooral een duurzaam ei. "Onze kippen kregen sojavoer. Dat voer wordt aangeleverd uit andere landen. De insecten komen nu nog uit Dongen maar we willen ze binnenkort zelf gaan kweken. Dus is er uiteindelijk geen transport meer nodig," aldus de pluimveehouder.

Zwarte soldaatvlieg

De insecten zijn larven van de zwarte soldaatvlieg. "Ze zitten vol met dierlijk eiwit. De kippen worden gelukkiger en dat proef je wel terug in het ei. Hiermee gaat het kippenvoer terug naar zijn roots. Vandaar dat we het oereieren noemen."

Duurzaam scenario

Jansen hoopt uiteindelijk op een duurzaam scenario. "Dat we fruit krijgen van supermarkten dat over de datum is, het fruit voeren aan de larven en die larven weer aan de kippen geven. Het eindresultaat, de eieren, gaan dan weer naar de supermarkt."

Vogelgriep

De keuze voor de insecten is een indirect gevolg van wat het bedrijf in 2011 heeft meegemaakt. De ruiming van 127.000 kippen vanwege een uitbraak van vogelgriep. "Als we uiteindelijk de insecten zelf kweken, zijn we niet meer afhankelijk van alleen de kippen. We hopen natuurlijk dat zoiets niet meer gebeurt maar als dat wel zo is, zijn dan beter voorbereid."

Lancering

Het oerei wordt 26 februari officieel gelanceerd in een grote Zeeuwse supermarkt keten.