Ambulances in Reimerswaal het vaakst te laat

OOST-SOUBURG - Reimerswaal en Noord-Beveland staan in de landelijke top tien wat betreft het te laat komen van ambulances. In Reimerswaal doet de ziekenauto er in 40 procent van de gevallen te lang over. Dat blijkt uit een analyse van de aanrijtijden van 1,3 miljoen ambulanceritten in 2010 en 2011 door RTL Nieuws.

Ook Noord- Beveland scoort slecht: hier komen de ambulances in 32 procent van de ritten te laat. Goes doet het het best in Zeeland en staat op plek 103 in de lijst.


Kwartier

Ambulances moeten bij levensbedreigende situaties binnen een kwartier ter plekke zijn. Afgesproken is dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen die norm blijven. In 77 procent van de gemeenten halen de ambulance-diensten die norm niet, blijkt niet.


Niet veranderen

De ambulancezorg in Zeeland moet blijven zoals die is. Als een post zou worden verplaatst om bijvoorbeeld binnen vijftien minuten op Noord-Beveland te kunnen zijn, creeër je op een andere plek met meer inwoners een probleem. Dat zegt Hans Simons, directeur Ambulancezorg NL en oud-directeur van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen.

Simons reageert daarmee op onderzoek van RTL Nieuws waaruit blijkt dat veel ambulances in Zeeland niet binnen de wettelijk vastgestelde vijftien minuten op de plek van bestemming kunnen zijn. Volgens Simons is het inherent aan een regio als Zeeland met relatief lange afstanden en weinig inwoners dat niet overal de ambulance op tijd kan zijn.

Ook zou een extra post geen oplossing zijn volgens hem. "Daar is gewoon niet voldoende werk voor en dat kost te veel geld. "

Ranglijst Zeeuwse gemeentes (op totaal van 415 gemeentes in Nederland)


103 Goes

122 Middelburg

191 Vlissingen

219 Kapelle

228 Terneuzen

242 Hulst

323 Tholen

349 Borsele

360 Schouwen-Duiveland

368 Veere

374 Sluis

408 Noord-Beveland

410 Reimerswaal


Deel dit artikel: