Visualisatie van dijkdoorbraak Vlissingen

OUWERKERK - Niemand hoopt dat het weer gebeurt, maar de kans dat Zeeland weer onder water komt te staan zoals in 1953 is met de huidige dijken eens in de 4000 jaar. Bij het watersnoodmuseum in Ouwerkerk is vanaf 1 februari 2013, 60 jaar na de watersnoodramp, een visualisatie te zien van een dijkdoorbraak in Vlissingen.


Angst aanwakkeren
Het is een 3D-film van een dijk die doorbreekt bij het Nollehoofd. Per uur rukt het water op de stad in. De provincie Zeeland laat de visualisatie maken om een schrikeffect teweeg te brengen bij de bezoekers. "Een beetje angst aanwakkeren is nodig voor de bewustwording," aldus Ylva Peddemors, beleidsmedewerker hoogwaterbescherming van de provincie. Ze noemt het een visualisatie en geen animatie omdat de beelden zijn gebaseerd op echte data.

20 dijkdoorbraaklocaties

Op dit moment is de visualisatie klaar van een dijkdoorbraak in Vlissingen, maar vanaf 1 februari zijn de gevolgen van minstens 20 dijkdoorbraaklocaties te zien. Iedere Zeeuw kan over zijn of haar huis 'vliegen' en kan zien hoe hoog het water komt bij een dijkdoorbraak in de buurt.

Foto: Strandpaviljoen Panta Rhei

Deel dit artikel: