Waarschuwingsborden bij Ouwerkerkse Kreek

OUWERKERK - Waterschap Scheldestromen plaatst vandaag in het oostelijk deel van de Ouwerkerse Kreek waarschuwingsborden. De borden moeten duidelijk maken dat mens en dier contact met het water moeten vermijden. Aanleiding is de dood van een hond, nadat die afgelopen week in de kreek had gezwommen.


In de maag van de hond is een giftige alg gevonden. Om zeker te weten of deze afkomstig is uit de kreek, onderzoekt het waterschap samen met de Waterdienst van Rijkswaterstaat de waterkwaliteit.

Dinoflagellaat
Aanvankelijk werd gedacht aan blauwalg, maar het gaat om een andere giftige alg; de zogenoemde dinoflagellaat. Daar bestaan verschillende giftige soorten van.


Zout

Bestuurslid Luc Mangnus van het waterschap Scheldestromen vermoedde al dat het in dit geval niet om blauwalg gaat. "In deze tijd van het jaar kan blauwalg voorkomen in vooral warm, zoet, stilstaand water. Het water in de Ouwerkerkse Kreek is daar eigenlijk te zout voor. Bovendien is blauwalg vaak herkenbaar aan bijvoorbeeld groen/blauwe drijflagen in het water en die zijn niet waargenomen.”

Deel dit artikel: