Waarschuwing Ouwerkerkse Kreek blijft

OUWERKERK - Het Waterschap Scheldestromen blijft adviseren om contact met water uit het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek te vermijden. Onderzoek van het Waterschap en Rijkswaterstaat heeft bevestigd dat in het oostelijk deel van de kreek dinoflagellaat voorkomt. In het westelijk deel van de kreek is deze alg niet aangetroffen.

Vorige week werd dinoflagellaat aangetroffen in de maag van een overleden hond die in het oostelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek had gezwommen. Hierna besloten het Waterschap en Rijkswaterstaat het water in de kreek te onderzoeken.


Blauwalg

Aanvankelijk werd gedacht aan blauwalg, maar de Ouwerkerkse Kreek is waarschijnlijk te zout voor blauwalg. Het bleek te gaan om een andere giftige alg; dinoflagellaat. Daar bestaan verschillende giftige soorten van. Er moet nog worden onderzocht hoe giftig deze vorm van de alg is. Tot die tijd wordt geadviseerd om niet in het water in te gaan.


Borden

Het Waterschap Scheldestromen had naar aanleiding van het incident met de hond al waarschuwingsborden geplaatst in het oostelijk deel van de Ouwerkerse Kreek. De borden moeten duidelijk maken dat mens en dier contact met het water moeten vermijden.

Deel dit artikel: