EPZ bestrijdt overeenkomsten met reactor Doel

BORSSELE - Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele lijkt in niets op het reactorvat van de kerncentrale in Doel. Dat zegt Jan van Cappelle, hoofd nucleaire veiligheid bij de EPZ, de eigenaar van de centrale in Zeeland.

Eén van de reactoren van de kerncentrale in Doel is buiten bedrijf omdat er bij gepland tienjaarlijkse onderhoud haarscheurtjes zijn ontdekt in het reactorvat. In België suggereert Kamerlid Kristof Calvo dat Borssele te kampen heeft met hetzelfde probleem.


Lasbedrijf
Volgens Calvo zijn de reactorvaten van Doel en Borssele bij hetzelfde bedrijf gesmeed, Rotterdam Drydocks, en zijn daar fouten gemaakt. Bij het lasbedrijf in Rotterdam zijn in totaal 21 vaten gemaakt voor kerncentrales in heel Europa.


IJzer
Jan van Cappelle van de EPZ bevestigt dat beide reactorvaten zijn gesmeed en gelast bij het bedrijf, maar zegt dat het ijzer voor de tanks van andere leveranciers kwam. Ook geeft hij aan dat de overige delen van de twee kerncentrales eveneens door andere bedrijven zijn gebouwd.

Inspectierapporten
De melding van de problemen bij Doel is voor de EPZ geen aanleiding om het reactorvat in Borssele nog eens extra te inspecteren. Dat is besloten na het inzien van informatie uit Doel en het nalopen van de eigen inspectierapporten.


Fabrikant
Minister Maxime Verhagen heeft om informatie gevraagd bij de Kern Fysische Dienst over de problemen bij Doel. Net als Van Cappelle van het EPZ benadrukt hij in een reactie dat het reactievat afkomstig is van een andere fabrikant dan die in Doel.

Controle
Het haarscheurtje in één van de kernreactoren van de kerncentrale in Doel werd ontdekt tijdens een geplande tienjaarlijkse controle. Voor die controle lag de reactor al stil. De Belgische toezichthouder, het Federatieve Agentschap voor Nucleaire controle heeft bevolen dat de betreffende reactor buiten gebruik moet blijven tot het probleem is verholpen.