Virus treft computers bij gemeente Borsele

HEINKENSZAND - De computers bij de gemeente Borsele zijn getroffen door een virus. De gemeente verwacht dat het virus gevolgen heeft voor de dienstverlening op donderdag. Waarschijnlijk is het virus bij de gemeente Borsele hetzelfde virus dat vandaag in de computers bij de Limburgse gemeente Weert is aangetroffen.


Het virus heeft zich via het interne netwerk van de gemeente verspreid. Alle computers zijn uitgezet voor het onderzoek naar het virus. Op dit moment zijn ICT-medewerkers bezig met het verwijderen van het virus en het opschonen van de systemen.

Virusscanner
Een woordvoerder van de gemeente raadt iedereen die sinds woensdag een e-mail heeft ontvangen van de gemeente aan een eventueel toegevoegd bestand niet te openen. Een dergelijk bestand kan besmet zijn. Wanneer de bestanden toch zijn geopend is het verstandig om de computer door een anti-virusprogramma te laten scannen.

Website
De gemeente is tijdens de openingstijden gewoon telefonisch bereikbaar. Ook de website is toegankelijk.


Vermomd
Het zou gaan om een zogenoemd Trojaans paard. Dat is een klein computerprogramma dat is vermomd als nuttige software. Een Trojaans paard wordt doorgaans door de gebruiker zelf geïnstalleerd.


Troje
Wanneer het Trojaans paard is geïnstalleerd op de computer kan degene die hem verstuurde zichzelf toegang verschaffen tot de computer. De naam Trojaans paard is dan ook een verwijzing naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.


Schadelijk
Het Trojaans paard is zelf doorgaans niet schadelijk. Ook kopieert een Trojaans paard zichzelf niet zelfstandig naar andere computers, zoals een computerworm dat doet. Wel kan via een Trojaans paard schadelijke software in de computer worden binnengebracht.


Office-bestanden
Het Trojaanse paard dat in de gemeente Borsele is aangetroffen zou naar verluidt in staat zijn om bestanden van Microsoft Office, zoals Word en Excel, te kapen en te veranderen in uitvoerbare scripts.


Documenten
Het Trojaanse paard plaatst zichzelf dan in de map Mijn Documenten en hernoemt zich naar een bestaand Office-bestand. Wanneer het geïnfecteerde Office-bestand wordt geopend, wordt het systeem met behulp van de uitvoerbare scripts toegevoegd aan een zogenoemd botnet.


Botnet
Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers dat door derden ingezet kan worden voor het versturen van spam e-mails en voor doelgerichte internet-aanvallen.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden borsele computer gemeente virus
Deel dit artikel: