Oude schuur gezocht voor veteranencentrum

THOLEN - Er moet een veteranencentrum komen in Tholen waar oud-militairen samen kunnen komen en hun ervaringen kunnen delen. Dat wil Albert Lugtenburg uit Tholen. Hij heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de gemeente.


Lugtenburg diende zelf in Libanon en hield daar een posttraumatische stress-stoornis aan over. Sinds 2007 wordt hij daarvoor behandeld. Onlangs bezocht hij een veteranencentrum in het Limburgse Nuth en dat beviel zo goed dat hij nu zelf het initiatief heeft genomen om in Zeeland een soortgelijk centrum op te richten.


Behoefte
Volgens Lugtenberg zijn er meer Zeeuwse veteranen zoals hij die behoefte hebben aan zo'n centrum in de regio. Lugtenburg: 'In Zeeland is er nu helemaal niks. Al is het maar een oude schuur, een plek om samen te komen zou voor veel veteranen erg fijn zijn.'

Trauma
Lugtenburg was vrachtwagenchauffeur in Libanon voor de VN-vredesmacht UNIFIL tijdens de burgeroorlog in de jaren tachtig. Zijn uitzending begon als een leuk avontuur, maar tegen het einde van de zeven maanden die hij er doorbracht viel Israël het land binnen en liep de situatie uit de hand. De VN-vredesmacht kon niet anders dan machteloos toekijken en dat was voor de toen 19-jarige Lugtenberg een traumatische ervaring.

Deel dit artikel: