Slotgrachten Slot Moermond gerestaureerd

RENESSE - De restauratie van van Slot Moermond in Renesse is voltooid. Met name de slotmuren, de wachttorentjes en de brug zijn door de restauratie in ere hersteld. De werkzaamheden aan het slot hebben meer dan een jaar geduurd.

Het oorspronkelijke slot stamt uit de dertiende eeuw. Het is meerdere malen verwoest door oorlogsgeweld en weer opgebouwd. Het Slot Moermond, zoals het er nu staat, is gebouwd in 1513.


Watersnoodramp
De slotmuren en gracht zijn door zout water aangetast. Zowel bij de inundatie in 1944 als de watersnoodramp van 1953 kwam het slot gedeeltelijk onder water te staan. Het zoute water tastte vooral de voegen aan. Een gedeelte van de muren was daardoor omgevallen. De noodzaak voor een restauratie was dan ook groot.


Subsidie
De schade door het zeewater is nu weer voor de komende eeuwen hersteld, mede dankzij de subsidie die voor dit restauratieproject beschikbaar is gesteld vanuit Europa en door de Provincie Zeeland. In totaal kostte de renovatie 266.000 euro. Een bouwbedrijf uit Zierikzee heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

Deel dit artikel: