Politie verhoort explosievenknutselaars

TERNEUZEN - De politie verhoort vandaag de vader en zoon die 300 zelfgeknutselde explosieven hadden liggen in hun huis aan de Jazzsingel in Terneuzen. Wat hen ten laste gelegd zal worden is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens de politie af van wat er uit het verhoor naar voren komt.


Volgens de politie gaat het om zelfgemaakt vuurwerk. Er zaten zware stukken tussen, waarbij zoveel kruit was gebruikt dat de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) het als 'serieuze explosieven' bestempelde, vertelt een politiewoordvoerder.

Woonwijk
De EOD had een paar uur nodig om het huis leeg te ruimen. Al die explosieven lagen middenin een woonwijk in Terneuzen. Daarmee brachten de vuurwerk-knutselaars hun directe omgeving ook in gevaar.

Springstoffen
Inmiddels heeft de EOD het zelfgemaakte vuurwerk onschadelijk gemaakt door het gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben monsters genomen voor een onderzoek naar de de explosiviteit van de gebruikte springstoffen.

Verontrustend
De politie kwam de opslag van explosieven op het spoor door een anonieme tip. Die tip was volgens een politiewoordvoerder 'verontrustend'. De zoon zou aan vrienden hebben verteld dat hij experimenteerde met vuurwerk. Dat meldt de NOS.

Verdachten
De zoon woont niet in het huis van zijn vader, waar de explosieven werden aangetroffen. Voorlopig heeft de politie geen andere verdachten op het oog, maar volgens een woordvoerder houdt de politie alle mogelijkheden open.