Havenondernemer verdachte in oude drugszaak

VLISSINGEN - Het Openbaar Ministerie verdenkt een Amsterdamse havenondernemer van betrokkenheid bij een grote drugszaak in 2003 in Vlissingen. Dat meldt het NRC Handelsblad. De 46-jarige man zou destijds hebben geholpen bij de smokkel van ruim 4000 kilo cocaïne. De sleepboot Otton, waarmee de drugs werd vervoerd richting Antwerpen, kreeg motorpech bij Vlissingen.


Een Belgische loods weigerde vervolgens de gammele zeesleper richting Antwerpen te loodsen. De Nederlandse scheepvaartinspectie legde een vaarverbod op. Na drie dagen speuren werd de cocaïne, met een straatwaarde van ruim 200 miljoen euro, in een compartiment van de brandstoftank gevonden.

Legitieme reden
De havenondernemer zou een scheepswerf in Antwerpen ter beschikking hebben gesteld voor de sleepboot en geregeld hebben dat het schip een legitieme reden had om Antwerpen aan te doen. Ook zou hij zich op andere manieren hebben beziggehouden met de cocaïnesmokkel.

Sponsor
Het verdiende geld gebruikte de havenondernemer onder meer om een voetbalclub te sponsoren. De Amsterdamse club, ASV De Dijk, trok de afgelopen jaren dure, voormalig hoofdklassespelers aan. Het eerste zondagelftal promoveerde zo in drie jaar van de vierde naar de eerste klasse.

De acht bemanningsleden van de zeesleper Otton kregen eerder gevangenisstraffen opgelegd van 5 tot 6 jaar.

Deel dit artikel: