Nog geen bestemming voor AZC Goes

Er is nog geen nieuwe bestemming voor het asielzoekerscentrum in Goes dat volgend jaar april de deuren sluit. Dat zegt Martijn van de Kolwijk van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het centrum aan de Albert Plesmanweg gaat dicht omdat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt sterk is gedaald en de procedures om een verblijfsvergunning te krijgen, zijn versneld. Het COA heeft voor het schrappen van het AZC in Goes gekozen omdat dit pand relatief duur is.

Reacties
Uit de reacties op de website blijkt dat veel mensen zich opwinden over het gebouw dat er pas sinds maart vorig jaar staat. Zo schrijft Marjomi 'Een nieuw gebouw en het staat net 2 jaar. Dat noem ik pas geld weg gooien, dit is al de tweede keer dat een asielzoekerscentrum in Goes gesloten wordt, lijkt me dat een derde keer niet gebeurd, hoezo onze belasting centen over de balk gooien en wij maar betalen?'. Ook Marco is niet blij met de beslissing: 'Schandalig dat er zo met het belastinggeld wordt omgegaan, dit kost 'ons' inderdaad weer miljoenen in deze crisistijd, terwijl we al zoveel moeten bezuinigen!'

Gebouw
Het COA is eigenaar van het gebouw. De grond is van de gemeente. Martijn van de Kolwijk: 'Het gebouw is vorig jaar geopend met de verwachting van 21.000 asielzoekers per jaar. Dat zijn er nu nog maar 13.000. Gisteren is pas het besluit over de sluiting gevallen. We gaan nu kijken wat we met het gebouw kunnen doen. Iemand die interesse heeft, kan zich melden.'

Ontslagen
Het asielzoekerscentrum werd in maart 2011 officieel geopend door minister Leers van Immigratie en Asielzaken. Met de sluiting gaat twaalf banen verloren. Het COA probeert de mensen die hun werk nu kwijtraken ter herplaatsen. In totaal sluit het COA vier AZC's in Nederland. Dat betekent een verlies van 135 banen.


Bewoners
Het centrum biedt onderdak aan 300 bewoners. In het komende half jaar, voordat het centrum dicht gaat, zal een deel van de bewoners een verblijfsvergunning krijgen en zich vestigen in de gemeente Goes. Een ander deel keert terug naar het land van herkomst en een kleine groep is nog in afwachting van hun procedure en wordt naar een centrum elders in het land overgeplaatst.

Deel dit artikel: