PZC krijgt kritiek op handhaving auteursrechten

MIDDELBURG -
Uitgeverij Wegener en de PZC merken steeds vaker dat foto's en artikelen zonder toestemming op websites en social media van sportclubs, bedrijven, en instellingen worden geplaatst. De krant en de uitgever lopen hierdoor geld mis. Een opsporingsbureau gaat in de gaten houden wie
.

Grote gevolgen


Voor de website Middelburg Dronk heeft de maatregel grote gevolgen. Oprichter Edwin Mijnsbergen heeft duizenden foto's en artikelen van de PZC over de
staan. Voor alle foto's en artikelen jonger dan zeventig jaar moet hij nu betalen.

Vermogen

Volgens Mijnsbergen heeft zijn website geen geld en draait ze volledig op vrijwilligers. "Betalen is geen optie", aldus een teleurgestelde Mijnsbergen. "Ons eigen vermogen is veertig euro en daar drinken we liever een biertje van."

Jammer

Mijnsbergen denkt dat de 16.000 pagina's op zijn site straks hun meerwaarde verliezen. "De oude krantenartikelen vertellen het verhaal zoals het was in de jaren '60 en '70. Als we daar geen foto's bij hebben, dan wordt het wel een beetje karig. Dat is erg jammer."
Geen uitzondering
Adjunct-hoofdredacteur Arie Leen Kroon van de PZC wil geen uitzondering maken voor Middelburg Dronk. "Als we dat zouden doen, dan is het straks niet meer uit te leggen waarom je zo'n website wel toestemming geeft en een voetbalvereniging niet. Dat telt uiteindelijk op tot allerlei uitzonderingen die samen ons auteursrecht teniet doen."

Compromis


Edwin Mijnsbergen hoopt dat hij samen met de PZC en Wegener alsnog tot een compromis kan komen. "We willen graag meer samenwerken of nog duidelijker naar hen verwijzen. Dat is geen enkel probleem, maar het moet zich wel beperken tot dat soort zaken."