Kamervragen over behoud Thermphos

DEN HAAG - Het Zeeuwse kamerlid Albert de Vries heeft samen met zijn collega PvdA-kamerlid Jan Vos Kamervragen gesteld over het behoud van Thermphos. Volgens de Kamerleden kan Zeeland na het faillissement van Zalco niet nog zo'n klap verdragen.


Met een eventueel faillissement van Thermphos zouden zo'n 450 arbeidsplaatsen verloren gaan. De PvdA-kamerleden hebben minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gevraagd wanneer de Europese Commissie een uitspraak doet over zogenoemde anti-dumpmaatregelen.

Oneerlijk
De directie van Thermphos en provinciebestuurder Ben de Reu hebben Brussel gevraagd maatregelen te nemen tegen grootschalige dump van goedkope fosfor uit Kazachstan. Dat zou oneerlijke concurrentie zijn. De Vries en Vos vragen Verhagen of de Europese uitspraak daarover kan worden versneld.

Investeren
Daarnaast heeft het tweetal ook vragen gesteld over hulp bij de financiën. Kan er een investeerder gevonden worden voor Thermphos? Is er Europees geld beschikbaar voor investeringen in milieuvriendelijke filtertechnieken en recycling?

Uitstel
Maandag werd bekend dat Thermphos uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. De fosforproducent uit Vlissingen-Oost wil zo meer tijd krijgen om financieel orde op zaken te krijgen.

Schuldeiser
Drie curatoren zijn aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Delta is één van de grote schuldeisers van Thermphos met wie komende tijd gesprekken worden gevoerd over de financiële situatie.

Afgesloten
Delta heeft bekendgemaakt dat het nog ettelijke miljoenen tegoed heeft van Thermphos.

Bekijk ook het Omroep Zeeland-dossier Thermphos